Translate

Strøm: erfaringer og betraktninger

Landstrøm eller generator? 🤔

Jeg har aldri trodd at jeg skulle være så opptatt av strøm. 

Verken landstrøm eller strøm i havet.  

Strømming derimot, eller streaming som det også så fint heter på utlandsken, har nok vært litt viktigere, men heller ikke det har opptatt nevneverdig mye tid i hverdagen frem til nå. Men uten tilgang til TV og innlagt bredbånd, er streaming noe man tenker litt mer på. For er man ute på seiltur, kan det faktisk være viktig å kontroll på hvor mange mega- eller gigabyte man har tilgjengelig i telefonabonnementet. Det er nemlig ikke lett å sende snapper i øst og vest uten dekning, og ligger båten for anker eller kai ett eller annet sted, og all data er brukt opp, blir det vanskelig å følge med på favorittserien på Netflix. Og ikke kommer man noen vei heller dersom mobilen eller PC´en er tom for strøm.... 

Så altså, denne strømmen. 

Frem til jeg flyttet i båt, var det veldig enkelt. Plugg inn støpselet, og vips! - så blir det lys. Eller strøm til kaffemaskinen, støvsugeren, telefonen, PC´en eller hva nå skulle være. Enkelt og greit. Alt man trenger å gjøre, er egentlig å betale strømregningen (som jo er en annen, ikke fullt så morsom historie, med tanke på prisen). 

Plug and play 🤩

Og det er jo i forsåvidt ganske uproblematisk med strøm i båt også da. I prinsippet er det jo bare en ledning som kobles på et ladepunkt på brygga, og den andre enden plugges inn i båten - så spesielt vanskelig er det jo ikke. 

Utfordringen er jo bare at sikringen har en tendens til å gå litt fortere nå enn den gjorde da jeg bodde i hus. For der man i hus opererer med mange ulike kurser, og kan ha på varmekilder i alle rom uten at sikringen går, må man i båt beregne bittelitt bedre. Konklusjonen så langt ombord i Plan B er at brødrister og varmeovn ikke bør være i drift samtidig, og i hvertfall ikke når luftavfukteren går. Støvsuger bør plugges inn i på kurs nr. 2 - og skal man føne håret, er det rett og slett enklest å gjøre det i servicebygget, både fordi man da har speil og stikkontakt på samme sted. I båten må det nemlig tas et aktivt valg mellom nærhet til stikkontakt eller speil. Noen ganger må man rett og slett ta valg mellom kaffemaskin eller å koke vann på kjelen. Å koke vann går nemlig alltid bra - så lange det er gass på tanken. 

Det handler altså stort sett om å vurdere hvor mye som kan være i drift samtidig. Eller om kapteinens innfall; for plutselig finner han ut at han vil kjøre i gang generatoren for en liten stund, for at sjekke at alt fungerer slik det skal. Slett ingen dum idé i utgangspunktet, bortsett fra at strømmen - og dermed internettforbindelsen - brytes i noen minutter. Det er jo ikke akkurat noen krise det, for nettet kobler seg opp igjen forholdsvis raskt, men det er jo greit om man da ikke sitter i et kundemøte på Teams akkurat da......🤪

En annen erfaring er jo at det ikke bare er belastningen på kursen som er avgjørende - men at også været faktisk påvirker strømtilførselen. For så langt har vi erfart at at snø og regn ikke er kjempekompis med landstrømmen vår. 

Landstrømkabel nr. 2 har nemlig et ekstra lite skjøteledd, der snø og vann har en tendens til å trenge seg inn. Konsekvensen er jo at strømmen brytes - og det skjer som regel sent på kvelden eller midt på natta. Følgelig våkner man da morgenen etter, med halvparten av varmekildene ute av drift, og en bittelitt kjølig båt. Ingen skade skjedd selvsagt, men det blir liksom ikke den lune, deilig morgenstunden som man kanskje håpet på. Da er det godt å ha en dieselovn som kan fyres opp, og som lager god peisstemning.....

Strøm er ikke bare enkelt å forstå seg på heller, spesielt ikke for en enkel sjel. Diskusjonen på Brygga bar på onsdagene handler mye om både volt og ampere: 220V, 12V og 24V, og 10A, 16A og 32A. Og så kommer alle de andre begrepene da. Inverter, generator, voltmeter, ladespenning, spenningsdetektor, IP44, IP56. Og jeg som trodde AC/DC var navnet på en rockegruppe. Ja ja, så feil kan man altså ta....

12 Volt, 24 Volt....  

Havstrømmene i vannet har faktisk også en finger med i dette strømopplegget. En ting er at havstrøm faktisk kan brukes til å generere strøm, men når undervannsstrømmene ved marinaen får båtene til å bevege seg frem og tilbake, kan ledningene fort skli ut i vannet - og plutselig har vi krypstrøm. Og da mener jeg ikke at den elektriske ledningen kan se ut som en elektrisk ål der den snor seg mellom båtene, men rett og slett strøm på avveie. Min erfaring er at ting på avveie er generelt sett en dårlig idé. 

Jeg har lært at med krypstrøm i vannet kan det være greit å unngå bading tett ved kaia, med mindre man ønsker å sjokkstarte pacemakeren. (Nå er det forsåvidt også andre grunner til at det å bade i marinaen unngås av de aller fleste båteiere... 💩). 

Jeg har også lært at denne strømmen på avveie er en mektig gud som man skal holde seg inne med til enhver tid. Denne hedenske guden krever ikke så mye - men tar gjerne i mot noen offer i form av en sinkanode eller tre. Og når man ser at sinken spises opp, sakte men sikkert, så er dette for meg et bevis nok på at denne havguden faktisk eksisterer. 

Så her er det nok best å gå med strømmen, og slenge på litt sink på kjølen....  





Gjester på brygga

Det er stort alltid hyggelig med besøk. Spesielt på en fin og solrik sommerdag, og spesielt dersom gjestene har med seg vin eller øl. Gjester med vin er alltid velkomne om bord i Plan B. Kan de klimpre litt på gitar og synge en liten trall, ja da er det enda hyggeligere. Og gjester som lager mat og tar oppvasken - ja, de er velkomne tilbake når som helst. Til og med på overnatting over flere dager.

Men så er det andre gjester da, som ikke er fullt like velkomne. Gjester som ikke bidrar med noe annet enn fanteri og fjas, og som tvinger seg på. Som "Ingunn", for eksempel, og hennes like. "Ingunn" kan egentlig bare ryke og reise - noe hun heldigvis har gjort. 

"Ingunn" tok seg en tur innom
For denne uken hadde værgudinnen bestemt seg for å være skikkelig ufin, og sendte sine krefter innover fjorden. 

Først kom isflakene, som gnisset godt langs skrogsiden, og ga oss på Plan B inntrykket av å være frosset fast i arktiske farvann. 

Så kom vinden og bølgene. 



Hele bryggeanlegget gynget og vred seg så langt det kunne i alle retninger, vannet sto høyt på bryggekanten, fendere over hele brygga hylte i smerte og vemod, og tauene gnisset og truet med å gi opp. Det var en skikkelig klagesang over marinaen, og langt fra "Idyll" på gitar. Og så på en onsdag, da - bryggepilsdagen. 

Men "Ingunn" hadde lite til overs for øl og sosialisering på Brygga Bar, og hadde det mer moro med å dytte båtene på yttersiden av brygga, eller "longside", inn mot bryggekanten, mens båtene på innsiden ble presset innover i marinaen, mot nærmeste nabobåt. 

Et øyeblikk ble det hektisk aktivitet, da det så ut til at en av båtene på innsiden var i ferd med å bore seg inn i naboen. Plutselig var det yrende liv ute på brygga for å vurdere situasjonen: "Er det mulig å komme ombord i båten for å feste et ekstra tau?". "Hvor stor avstand er det mellom båtene - og hvor stor sannsynlighet er det for å at båtene vil kollidere?". "Er det reell fare?" 

Etter en felles, grundig vurdering av situasjonen, ble det konkludert med at dette burde gå bra - men at det kunne være greit å sjekke om forsikringen var betalt, og hva den eventuelt dekker av skader..... 🤪  

                       ****    ****    ****    ****
Det sies at etter storm kommer sol - og nå, noen få dager senere er roen tilbake i marinaen. 

Morgenstund
Men for en båt som ligger longside uten master vil det alltid gynge litt
ekstra, uvær eller ikke. 

Plan B oppfører seg fortsatt som en overivrig guttunge full av altfor mye energi på vei til første skoledag, som hopper over bekker, kryper under gjerder og klatrer i epletrær. Bare det kommer et lite vindpust eller en bitteliten bølge fra en lettbåt eller kajakk, hopper skuta i alle retninger. Litt som om den forsøker å si "å, det kiler sånn i kjølen min"..... 

Carmensita derimot, ligger der rolig rett bak oss, og vugger majestetisk opp og ned i rolige drag, som en myndig skolefrøken. 


Det er ikke bare uvær som kommer på besøk i havna uten å være invitert. Kanskje kommer Kongen hit til middag nå i dag. Vi har ikke dekket på perrongen, med god mat av alle slag - men det burde vi nok kanskje. For hver gang Kongen og Dronningen passerer forbi i rundt 8 knop eller mer, danser Plan B i solnedgangen, og får kopper og kar til å skli rundt, og gjør det utfordrende å få i seg maten. Vi trenger altså ingen storm for å danse litt her ombord i Plan B. Et aldri så lite kongelig besøk er alt som trengs. Hadde de enda bare hatt med seg litt vin.... 🍷🍷